Doek Opspannen

Een doek opspannen kunt u laten doen door de lijstenmaker van Amsterdam. Dit is een voorbeeld van een prachtig doek wat een klant van ons op het internet heeft besteld. Wij hebben het opgespannen op stevige brede latten. Het doek is maar liefst 65x125cm. Het is altijd een heel werk om zo’n groot doek strak op te spannen. Speciaal vermoeilijkt in dit geval om dat de verf niet helemaal droog was. Maar wij weten wel raad met zo’n moeilijk geval. Een doek opspannen doet u bij de lijstenmaker van Amsterdam.
doek opspannen

Het Doek Opspannen

Het eenvoudig spieraam bestaat uit vier latten die een rechthoek vormen. De spielatten hebben aan de buitenrand, aan de voorzijde waar zij het doek zullen raken, een ronde opstaande rand opdat het contact met het schildersdoek aan de voorzijde tot een minimum beperkt wordt. Dit is omdat er anders tijdens het schilderen een storende baan zou ontstaan ter breedte van de latten.
In de hoeken zijn de latten van het spieraam in geringe mate ten opzichte van elkaar te verschuiven door middel van spietjes of wiggen. Door voorzichtig aan de achterzijde de spietjes iets aan te tikken met een hamertje kan een slaphangend doek weer gespannen worden. Bij grote doeken van meer dan tachtig bij tachtig centimeter heeft het spieraam vaak één of meer dwarsverbindingen; dit dient om het kromtrekken van het spieraam tegen te gaan.
Als u het schilderij inlijst kunt u de nieten aan de zijkant van het spieraam zetten. De methode is gelijk echter kunt u het doek rechtop op de grond neerzetten.
Een spieraam (of spanraam) is het raamwerk achter een schilderij.
Leg het doek met de goede kant naar beneden plat neer. Leg het frame in het midden van het doek. Vouw aan iedere zijkant het doek in het middden van de spielat over deze lat heen en zet het vast met een nietje. Gebruik een spantang om het doek bij het vastzetten goed strak te trekken. Als je alle zijkanten hebt gedaan, niet je het doek op deze manier verder vast, waarbij je vanaf het midden naar de hoeken toewerkt.
Spielatten collectie