schilderij restaureren – schilderijlijst schade – schilderijlijst reparatie

Een schilderij vormt vaak een geheel met de lijst. Gelijk Inlijsten kan ook de lijst van uw schilderij restaureren zodat deze weer de oorspronkelijke uitstraling heeft.

Lijsten kunnen aangetast raken door bijvoorbeeld nicotine- of roetaanslag, kromgetrokken houtwerk of houtworm. Schade aan de lijst ontstaat vaak bij vervoer of verhangen van een schilderij. Het te restaureren lijstwerk kan bestaan uit missende delen of ornamenten, losse delen, verdroogde stukken, kaal gepoetste stukken of het vernieuwen van delen die door vocht zijn aangetast. Restaureren is het beschadigde- of ontbrekende deel van een lijst herstellen of vervangen.

Voorbeeld schilderij restaureren

Onderstaand een voorbeeld van het resultaat van het restaureren van een lijst.
schilderij-restaureren

Voorbeeld vernis restaureren

Reconstructie
Bij beschadigingen aan de lijst zullen eerst de missende onderdelen gereconstrueerd worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vloeibare- en kneedbare pâte. Dit is een mengsel van krijt, zijdepapier, beenderlijm en water. Pâte wordt gebruikt om mallen (negatieven) en afdrukken (positieven) mee te maken. Op deze manier worden missende onderdelen gemodelleerd en gereconstrueerd. Gelijk Inlijsten maakt gebruik van pâte met natuurlijke grondstoffen en een hoge elasticiteit. Hier na kan de lijst verguld worden. Er zijn verschillende soorten vergulding diew toegepast kunnen worden; lijm vergulding, olie vergulding of poliment vergulding. Levendigheid van de lijst wordt verkregen doot het aanbrengen van een boluslaag (kleiaarde). Ook kan bladkoper of zilver gebruikt worden om prachtige resultaten te bereiken. Het te gebruiken materiaal hangt af van de originele kleurstelling van de lijst.